Sydsnickeri AB Spacer
Vi     Skapar     Lösningar    
Background
Byggnadsdetaljer   |   Byggnadsvård   |   Ramverk   |   Inredningar   |   Möbler   |   Design   |   Skyltar    
Spacer
Den brutna väggen Catwalk

LeTAGE HÅRFRISERING

Uppdraget var att skapa en frisering i ett samhälle där det redan var tjock med etablerade frisörer. Det måste bli en KNOCK-OUT!
Svårigheten var att jag var bosatt på en annan kontinent. Jag hade inte varken tid att "pendla" till Sverige just då. Det här uppdraget fick jag försöka fixa per fax och telefon.
Tack vare att kunden själv kunde tillverka alla specialdesigner lyckades vi att sy ihop påsen. Jag måste säga att kunden gjorde ett helt fantastiskt arbete. Arbetet skulle bara bli klart i tid...och det gjorde det.

Lokalen var en trång och ganska intetsägande, med små rum och naturligtvis inga fassiliteter som passade en hårfrisering. Hela lokalen måste förstoras och alla arbetsstationer specialdesignas för ändamålet. Kravet var något helt nytt, fräckt men det måste vara funktionellt. Frisörerna skulle kunna ha två kunder samtidigt, och det ergonomiska (arbetsställningar-ljus) låg högt på önskelistan. Lokalen måste kännas luftig, trots att arbetsrummet var endast ca 3 x6 meter. Den ena väggen hade en bruten vägg vilket vi gjorde något roligt av. Mitt önskemål var att när kunden hade betalt och var på väg ut, skulle det vara lite av "catwalk" vilket vi skapade genom att placera kassan i det bakre högra rummet (se ovan). Naär man gick dit upp skulle det vara perfekt ljus och ge en känsla av lyx. Kassa disken var en skapelse av ett stort stenblock med ett stroke av äkta guldblad, skivan var en infräst blästrad glasskiva som svävade fritt i motsatt ände. Tyvärr har jag ingen bild på just detta.

Belysning ArbetsstationLjudanläggningen i denna lokal är ett kapitel för sig. Ludet fick inte vara "direkt" och störande. Kommunikation med kunderna är viktigt, samtidigt måste ljudet vara lite speciellt för kunderna som sitter och väntar ut tiden (färgningar etc).

Vi placerade bashögtalarna i sina egna lådor mitt i arbetsstationerna, riiktade upp mot taket.
För diskant och mellanregister, som inte kräver accustiska lådor, designade vi speciella hållare med balansvikter för att kunna sjusteras upp och ner efter behov.

Ljudet i denna lokal har fått mycket beröm för sin fyllighet.

Höj- & sänkbar högtalare Skiss för högtalaren
Tvättrummet Vägg lampor Till vänster ser du de specialtillverkade tvätthoarna, med produkthyllan i stål och glas i bakgrunden.
Jag ville att frisörerna skulle kunna stå direkt bakom kunden och jobba, inte som är var vanligt då på 80-talet, vriden som en korkskruv. Arbetsställningen uppskattades och designen stals av en av de stora tillbehörstillverkarna, inga namn nämnda. Ganska positivt tycker jag själv. Hur som helst så var kunden supernöjd med lösningen.

När det gäller ljuset så var det höga krav. Vi baserade hela ljussättningen på lågvoltsbelysning. Två stycken vireuppsättningar designade av Ingo Maurer användes över varje arbetsstation. Detta kompleterades med "uppljus" i hörn och på väggar och vid catwalken. Sedan placerades accentljus över allt som skulle accentas, produkter, blommor och naturligtvis hårtvättsstationerna.

Till höger ser du en av vägglamporna som vi designade. Spelet med färgerna från lågvoltslamporna är riktigt roligt. Alla olika lampor har sin egen färgspridning. Vidvinkel ger mer rött och spottarna mer grönt osv.

Lamporna in till catwalken är placerade upptill i vanliga 3 tums rör som sedan är slipade med smärgelduk för att få ett rått utseende.

Slutbetyget kom redan på invigningen...
flera bilar körde in i varandra, pga att förarna inte hade koll på bilarna framför.

Jag tolkade det som att vi hade väckt bra med uppmärksamhet. Att sedan frisörerna såg till att LeTage blev den mest framgångrika friseringen i stan, är den perfekta kryddan på moset.

Sydsnickeri AB. Årsjö Nygård, 271 96 Ystad.  Square  E-post: info@sydsnickeri.se