Sydsnickeri AB Spacer
Vi     Skapar     Lösningar    
Background
Byggnadsdetaljer   |   Byggnadsvård   |   Ramverk   |   Inredningar   |   Möbler   |   Design   |   Skyltar   |   Energi   |   Trädgård
Spacer

ADIRONDACK

En Adirondack stol, eller som den heter i vissa delar av Canada, en Muskoka stol.
Adirondack är ett sommar- och fritidsområdet i norra New York state i USA.
Föregångaren till dagens Adirondack stol designades av Thomas Lee den varma sommaren 1903. Han var på semester i Westport, New York och behövde utomhusmöbler till sitt sommarhus. Han testade den första designen på sin familj.
Originalstolen var gjord av elva delar, kapade från en och samma bräda. Den hade en rak rygg och sits, vilka lutade ganska mycket så att man kunde sitta bekvämt i de kraftiga sluttningarna som är i området. Den hade också breda armstöd som senare blev kännetecknet för Adirondack stolen.
Dagens Adirondack stol består oftast av en rundad rygg och formad sits. Stilen har också blivit överförd på andra typer av möbler, allt från gungor till soffor.

Efter att Lee kommit fram till den slutliga designen för sin "Plank Stol", bad han Harry Brunnell, en snickare och nära vän från Westport som behövde lite extra inkomst under vintern, att bygga några fler. Bunnell förstod genast att stolen var den perfekta prylen att sälja till Wesports sommargäster. I början av April 1904, och som det verkar utan att fråga om Thomas Lees tillstånd, sökte Bunnell patent på stolen, och fick det den 18 juli 1905. Stolen fick patent nummer # 794,777, och kallades "Westport Plank Chair".
Bunnell tillverkade sin plank stol under de kommande tjugo åren. Hans "Westport Plank Stol" var alla signerade och tillverkade douglas gran och målade i olika kulörer av grönt eller mörk brunt. Idag är dessa signerade stolar mycket eftertraktade och kostar tusentals US dollar på auktioner.

Adirondackstolen som "Gungsoffa"

Vår fasta modell av Adirondackstolen

2013 års storsäljare nu ännu skönare - CLASSIC

På bilden (ovan) syns vår populäraste modell, Classic, med sju brädor i den svängda ryggen. Med fotpallen blir det en utmärkt vilstol med fantastisk sittkomfort för sköna sommarkvällar på terrassen eller vid sjökanten.

Kontakta oss gärna om ni har frågor, vi gör även andra modeller av denna klassiker.

Fotpall - Classic

Förra sommarens succé - Classic

Adirondack stolen är mycket populär som utomhusmöbel på caféer, mycket tack vare att dom platta armstöden passar bra att placera mat och dryck på, vilket gör det möjligt att erbjuda individuellt sittande utan att använda bord.

Vi vill passa på att tacka alla kunder som gjorde Classic till den enorma succé som det blev sommaren 2013. Många av er har givit oss fantastisk feedback som bidragit till att vi nu erbjuder två nya storlekar, en XXL och en Baby. Utöver dessa två storlekarna har vi gjort om fotpallen och kan nu erbjuda en fotpall som lät kan göras om till sidobord. Vi kommer också att i år erbjuda en helt ny modell…ja det är helt rätt. Ny fräck design.

Håll utkik! …kommer snart att presenteras

Sydsnickeri  Square  E-post: info@sydsnickeri.se
Houzz